Home

https://nami-nami.ee/retsept/2431/horgud_vastlakuklid

  • 2,5 dl piima
  • 25 g pärmi
  • 0,5 tl soola
  • 100 g sulatatud võid
  • 1 muna
  • ca 400 g nisujahu
  • 1,5 tl kardemoni
  • 2 sl suhkrut

Leigele piimale lisada suhkruga vedeldatud pärm ja pool jahust. Kuivpärmi puhul segada pärm ca poole jahukogusega. Kuivpärmi puhul peab piim olema soojem (vt pakilt juhendit). Uuemad teooriad ei soovita siiski pärmi suhkruga ega rasvainega otseselt kokku lasta. Tainas peaks jääma umbes hapukoore paksune. Segada ja lasta soojas kohas rätikuga kaetult kerkida, kuni pinnale tekivad väikesed mullikesed. Segada juurde sool, kardemon, sulavõi, lahtiklopitud muna ja vähehaaval ülejäänud jahu. Mida rohkem jahu, seda kõvem sai jääb! Tainas peab olema ühtlane ja läikiv ja lööma kausi ja käte küljest lahti. Panna uuesti sooja kohta rätiku alla kerkima. Kerkinud tainast vormida kuklid, asetada ahjuplaadile ja lasta veel kerkida. Pealt määrida kuklid munaga ja küpsetada 200-225 kraadi juures 10-15 minutit, kuni kuklid on pealt kuldsed. Lase ahjust võetud kuklid (niiske) rätiku all jahtuda. Jahtunud kuklitelt lõigata pealt nö kaas maha, uuristada pisut saiasisu seest, lisada põhja vajadusel moosi (kirsimoos on minu meelest parim) ja/või martsipani, aga kindlasti suhkruga vahustatud vahukoort.

Nami-nami originaalretseptis oli kardemoni selgelt liiga vähe (kuigi panin isegi sellele poolele kogusele 1 tl). Sai ise tundus focaccialikult raske ja rasvasevõitu. Järgmisel päeval oli sai kuiv.

Järgmiseks korraks katsetamiseks: https://tuuliretseptid.ee/2013/02/vastlakuklid-oige-kohevad.html/

  • ca 600 g nisujahu
  • 2,5 dl käesooja piima
  • 35 g presspärmi
  • 75 g sulatatud võid
  • 1 dl suhkrut
  • 1 muna
  • näpuotsaga soola

Lahusta pärm käesooja piima sees ning sega juurde umbes kolmandik jahukogusest. Mass ühtlaseks ja ca pool tundi soojas kergitada. jahu on soovitatav sõeluda. Lisada jahtunud või, suhkur, muna, sool, jahu. Tainas peab olema ühtlane ja läikiv ja lööma kausi ja käte küljest lahti. Panna uuesti sooja kohta rätiku või toidukile alla kerkima, kuni tainas on kerkinud kahekordseks. Kerkinud tainast vormida kuklid, asetada ahjuplaadile sooja ja niiskesse kohta rätiku alla ja lasta veel kerkida. Pealt määrida kuklid munaga ja küpsetada 200-225 kraadi juures 10-15 minutit, kuni kuklid on pealt kuldsed.

Siit-sealt veel tähelepanekud:

  • Kõik ained peaavad olema vähemalt toasoojad, piim soojem.
  • Tuuletõmbust ei tohi olla.
  • Kergitada põrandaküttel või ahjus minimaalsel temperatuuril (mul ahjuuks ka lahti).
  • Ahju ust mitte vahepeal avada.
  • Liigne rasv ja munavalge teevad väidetavalt taina tuimaks. Pigem lisada munakollaseid, ühte muna asendab 2 munakollast. Õliga püsib sai kauem pehme, kui võiga.
  • Osad kergitavad tainast niiske rätiku all või ahjus veekausiga.
  • Presspärm on väidetavalt parem kuivpärmist.
  • Osa piima asemel võiks lisada kõrvitsapüreed, ca 70 g selle koguse kohta)
  • Suured saiad küpseta ahju alaosas, väikesed keskel.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s